Mikroçip uygulaması yasa gereği bir seçim değil zorunluluk olup kliniğimizde uygulanmaktadır. Resmi Gazete ‘de yayımlanan yönetmeliğe göre, köpek, kedi ve gelincik sahipleri 31 Aralık 2022 tarihine kadar kimliklendirme işlemini yaparak bakanlığa bildirecek.
Yönetmeliği okumak için lütfen tıklayınız.
Mikroçip uygulaması hakkında merak ettikleriniz için lütfen buraya tıklayınız.
MİKROÇİP UYGULANMASI
1 – Daha önceden mikroçipi bulunan hayvanların çip numaralarının yeni sisteme kaydolabilmesi için son tarih 31 Aralık 2021’dir.
2-Yeni doğan ev hayvanı sahibi 3 ay içerisinde başvuruda bulunur. (Ek-1 beyanname ile)
3-Mikroçip iki scapula arasına veya sol tarafta boynun kulağa yakın kısmına deri altına uygulanır.
4-Mikroçip takılıp, pasaport düzenlenen ev hayvanı 15 gün içerisinde sisteme kayıt edilir.
5-Mikroçip okunur, okunmuyorsa veya düştüyse yeniden mikroçip uygulanabilir.
6-Kedi ,köpek ve gelinciklerin tanımlanması ve kayıt altına alınması işlemleri 31.12.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.
PASAPORT İŞLEMLERİ
1-Hayvan sahibi, pasaportların kaybolması, çalınması veya imhası halinde en geç 60 gün içerisinde İlçe müdürlüğüne başvuruda bulunur.( 15 gün içerisinde yeniden pasaport düzenlenir.)
2-Ev hayvanı sahip değişikliği işlemi için, yeni sahibi 60 gün içerisinde ilçe müdürlüğüne başvuruda bulunur. ( Ek-3 Ev Hayvanı Sahip Değişikliği Belgesi ile) Veri tabanı ve pasaportuna sahip değişikliği işlenir.
3-Yurt dışından ithal edilmiş hayvanlar için ithalat belgesinin bir örneği ve varsa pasaportu ile 60 gün içerisinde ilçe müdürlüğüne başvurur. Yeni pasaport düzenlenir.
4-Sahipsiz hayvanlar için sahiplenme tarihinden itibaren 60 gün içerisinde ilçe müdürlüğüne başvuruda bulunur.(Ek-4 Sahipsiz Hayvan Edinme Formu ve pasaport ile) Yeni pasaport düzenlenir ve veri tabanına kaydedilir.
5-Kayıtlı ev hayvanının ölümü veya kaybolması halinde en geç 60 gün içerisinde İlçe Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Hayvanın durumu veri tabanına işlenir.
6-Terk edilmiş hayvanı bulan kişilerin sahiplenmek istemesi halinde Ek-1 Beyanname ile ilçe Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Veri tabanında sahipli ise hayvan sahibine durum ivedilikle bildirilir ve gelip teslim alması için 30 gün süre verilir ve hayvan yediemin olarak bulduğunu beyan eden kişiye teslim edilir. Tebligata rağmen süresi içinde hayvanı teslim almayan kişiler hayvanı terk etmiş olarak değerlendirilir.
Not: pasaporttaki 6/32 nci bölüm ( hayvan kimlik bilgileri) doldurulduktan sonra şeffaf jelatinle kapatılacak.
Tehlikeli ırkların kayıtları
(Pitbull terrier, Dogo argentino, American staffordshire terrier, American bully, Fila brasilario, Japanese Tosa ve bu ırkların melezleri)
1-Normal kayıtlara ilaveten dişi ve erkek tehlikeli ırklar kısırlaştırılıp, kısırlaştırma raporu düzenlenir. Mikroçip takılıp, yeşil renkli pasaport düzenlendikten sonra Petvet sistemine kayıt edilir.(14.01.2021 tarihine kadar cezasız)
2-Hayvan sahibi, hayvanı (Ağızlıklı ve tasmalı olarak) ve kısırlaştırma raporuyla birlikte ikametgahının bulunduğu İlçe Tarım Müdürlüğüne gönderilir.
3-Pasaportta mutlaka hayvanın fotoğrafı yapıştırılacak.